Rolada kawowo-orzechowa
TM5 TM6

Rolada kawowo-orzechowa

4.7 (172 oceny)

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 140 g cukru pudru, plus 1 łyżka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, w proszku (nie granulowanej)
  • 20 g orzechów laskowych, posiekanych
  • 60 g mąki pszennej
  • 4 - 5 łyżek likieru z orzechów laskowych

Krem kawowy i dekoracja

  • 20 g fixu do bitej śmietany
  • 150 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 200 g serka kremowego, śmietankowego, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, w proszku (nie granulowanej)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • cukier puder, do oprószenia
  • orzechy laskowe, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1874.6 kJ / 448.1 kcal
Białko
8.3 g
Węglowodany
40.4 g
Tłuszcz
27.8 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Błonnik
2.2 g
Sód
192 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy