Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt piernikowy
- 180 g mąki pszennej
- 60 g kakao naturalnego, niesłodzonego, przesianego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 8 jajek
- 220 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 50 g oleju
Dekoracja
- 100 g cukru plus dodatkowo 5 łyżek
- 50 g wody
- 4 - 6 łyżek żurawiny, świeżej
- 3 - 5 gałązek rozmarynu, świeżego
Frużelina żurawinowa
- 200 g żurawiny, świeżej
- 100 g cukru
- 100 g soku pomarańczowego
- 2 łyżki wody
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem
- 400 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 60 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przełożenie
- 150 g wody
- 150 g soku pomarańczowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1767.2 kJ / 422.4 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 43.2 g
- Tłuszcz
- 26.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 183.2 mg
Alternatywne przepisy
Frużelina tropikalna do tortów
10min
Krem limonkowy do tortów
55min
Żelka mango do tortów
3 Std. 25 Min
Różowy tort z kremem malinowym
48 Std.
Maślany ganache czekoladowy do dekoracji tortów
45min
Tort pistacjowy z frużeliną malinową
72h
Krem pistacjowy do tortów
6 Std. 15 Min
Mus z białej czekolady do tortów i deserów
1h
Frużelina malinowa
10min
Krem Oreo® do tortów
14h
Krem malinowy
30min
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14h