Zimowy tort z frużeliną żurawinową

Zimowy tort z frużeliną żurawinową

4.5 37 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 6 godz.
16 porcji

Składniki

Biszkopt piernikowy
  • mąki pszennej
    180 g
  • kakao naturalnego, niesłodzonego przesianego
    60 g
  • proszku do pieczenia
    1 ½ łyżeczki
  • soli
    1 szczypta
  • korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
    2 łyżeczki
  • jajek
    8
  • cukru
    220 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • oleju
    50 g
Dekoracja
  • cukru plus dodatkowo 5 łyżek
    100 g
  • wody
    50 g
  • żurawiny, świeżej
    4 - 6 łyżek
  • rozmarynu, świeżego
    3 - 5 gałązek
Frużelina żurawinowa
  • żurawiny, świeżej
    200 g
  • cukru
    100 g
  • soku pomarańczowego
    100 g
  • wody
    2 łyżki
  • skrobi ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka
Krem
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    400 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    500 g
  • cukru pudru
    60 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przełożenie
  • wody
    150 g
  • soku pomarańczowego
    150 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 422.4 kcal / 1767.2 kJ
Białko 7.2 g
Tłuszcz 26.2 g
Węglowodany 43.2 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 13.5 g
Sód 183.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...