Urządzenia i Akcesoria
Zimowy tort z frużeliną żurawinową
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 6 godz.
16 porcji
Składniki
Biszkopt piernikowy
-
180 g mąki pszennej
-
60 g kakao naturalnego, niesłodzonego przesianego
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
-
8 jajek
-
220 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
50 g oleju
Dekoracja
-
100 g cukru plus dodatkowo 5 łyżek
-
50 g wody
-
4 - 6 łyżek żurawiny, świeżej
-
3 - 5 gałązek rozmarynu, świeżego
Frużelina żurawinowa
-
200 g żurawiny, świeżej
-
100 g cukru
-
100 g soku pomarańczowego
-
2 łyżki wody
-
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem
-
400 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
60 g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
Przełożenie
-
150 g wody
-
150 g soku pomarańczowego
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
183.2 mg
Białko
7.2 g
Kalorie
1767.2 kJ /
422.4 kcal
Tłuszcz
26.2 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
13.5 g
Węglowodany
43.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tort à la Ferrero Rocher® z chrupką
72 godz.
Tort pistacjowy z frużeliną malinową
72 godz.
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48 godz.
Różowy tort z kremem malinowym
48 godz.
Frużelina tropikalna do tortów
10 min
Tort Czarny Las
5 godz.
Biszkopt cytrynowy
4 godz.
Tort z kremem à la Kinder Bueno® i musem porzeczkowym
72 godz.
Tort z kremem kokosowym i tropikalną frużeliną (bezglutenowy)
48 godz.
Tort z kremem michałkowym i żelką pomarańczową
48 godz.
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 godz.
Tort szpinakowy z kremem limonkowym i żelką truskawkową
48 godz.