Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 210 g mleka
-
15
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych - 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek mieszanych ziaren, np. maku, sezamu, łuskanego słonecznika, pestek dyni
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2065.1 kJ / 493.6 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 70.1 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 410.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Słonecznikowe bagietki
1h 10 min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Podłużne bułki pszenne
3u. 30min
Bułki z kminkiem
30 min
Śródziemnomorski chleb rozmarynowy
1h 55min
Szybkie paluchy drożdżowe
35 min
Szybkie kajzerki
1u. 50min
Placek czosnkowo-serowy
2h