Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 380 g wody, letniej
- 300 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki miodu
- 300 g mąki orkiszowej, razowej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- 1 łyżka mleka, do posmarowania
- mieszane ziarna, np. sezamu, maku, siemienia lnianego, czarnuszki, słonecznika, dyni, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 790.4 kJ / 188.9 kcal
- Białko
- 7.7 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 403.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14u. 50min
Kajzerki
15h 45 min
Szybki chleb orkiszowy
1h 25 min
Bagietki
15h
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30min
Bułki maślane z ziarnami
2h
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15 min
Podłużne bułki pszenne
3u. 30min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3u. 40min
Chleb drwala
24h 30min
Prosty chleb mieszany
3u. 40min
Szybkie kajzerki
1u. 50min