
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g orzechów włoskich, łuskanych
- 130 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego plus dodatkowo 1 łyżka
- 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 50 g śmietany, 36% tłuszczu
- 2 łyżki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 283.4 kcal / 1185.9 kJ
- Białko
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Węglowodany
- 28.4 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Sód
- 43.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto dyniowo-jabłkowe
3 godz.
Czarno-białe ciasteczka
2 godz.
Orzechowe świderki
2 godz. 30 min
Austriackie placuszki Funkaküachle
1 godz. 40 min
Deser lodowy z kawałkami ciastek
6 godz. 30 min
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2 godz. 55 min
Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami macadamia
45 min
Wieniec adwentowy
1 godz. 25 min
Ciasteczka orzechowo-kawowe
50 min
Ciasteczka migdałowe
30 min
Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową
1 godz. 20 min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min