
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g śliwek małych, wypestkowanych
- 90 g cukru
- 1 - 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 250 g mleka
- 80 g masła pokrojonego na kawałki, plus 1 łyżka miękkiego masła
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 jajko
- 1 szczypta soli
- olej do natłuszczenia
- 80 g masy marcepanowej (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki cukru perlistego
- 70 g wody
-
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 333.5 kcal / 1395.5 kJ
- Białko
- 7.6 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 54.1 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.9 g
- Sód
- 32.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 godz. 40 min
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2 godz. 50 min
Knedle twarogowe z morelami
35 min
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 godz. 15 min
Portugalskie babeczki z kremem
1 godz. 10 min
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2 godz.
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1 godz. 50 min
Knedle twarogowe z sosem morelowym
45 min
Bułeczki-jabłka
2 godz. 30 min
Ciasto z cytrusową marmoladą
2 godz.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min