Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g śliwek, małych, wypestkowanych
- 90 g cukru
- 1 - 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 250 g mleka
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki, plus 1 łyżka miękkiego masła
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 jajko
- 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia
- 80 g masy marcepanowej (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki cukru perlistego
- 70 g wody
-
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1395.5 kJ / 333.5 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 54.1 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.9 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 32.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2 Std. 50 Min
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 godz. 40 min
Brioszka „korona” z likierem
5h
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 Std. 20 Min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2h 45min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2h
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 Std. 50 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1h 45min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1h 45min