Urządzenia i Akcesoria
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
12 porcji
Składniki
-
500 g śliwek małych, wypestkowanych
-
90 g cukru
-
1 - 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
250 g mleka
-
80 g masła pokrojonego na kawałki, plus 1 łyżka miękkiego masła
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
-
olej do natłuszczenia
-
80 g masy marcepanowej (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki cukru perlistego
-
70 g wody
-
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
32.1 mg
Białko
7.6 g
Kalorie
1395.5 kJ /
333.5 kcal
Tłuszcz
10 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
4.9 g
Węglowodany
54.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER III/2023
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Austriackie placuszki Funkaküachle
1 godz. 40 min
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2 godz. 50 min
Borówki pod kruszonką
50 min
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 godz. 45 min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 godz. 55 min
Knedle twarogowe z morelami
35 min
Czereśniowa galette
1 godz. 25 min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 godz. 20 min
Warkocze orzechowe
2 godz.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 godz. 15 min