
Wersje kompatybilne
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1. rano)
- 170 g wody
- 170 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 1. wieczór)
- 350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 250 g wody zimnej
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g, patrz wskazówka)
- olej do natłuszczenia
Nadzienie (dzień 2. rano)
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g sera, twardego np. cheddara, ementalera, parmezanu, grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
- mąka pszenna chlebowa typu 650-750, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1201.1 kcal / 5025.1 kJ
- Białko
- 40.6 g
- Tłuszcz
- 30.8 g
- Węglowodany
- 189.1 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Sód
- 2617 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min