Wersje kompatybilne
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1. rano)
- 170 g wody
- 170 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 1. wieczór)
- 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 250 g wody, zimnej
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g, patrz wskazówka)
- olej, do natłuszczenia
Nadzienie (dzień 2. rano)
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g sera, twardego, np. cheddara, ementalera, parmezanu, grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
- mąka pszenna chlebowa, typu 650-750, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 5025.1 kJ / 1201.1 kcal
- Białko
- 40.6 g
- Węglowodany
- 189.1 g
- Tłuszcz
- 30.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 2617 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Przyprawa do chleba
5min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17u. 10min
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb litewski na miodzie
30h
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28j 10 menit
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min