Urządzenia i Akcesoria
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 40 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
220 g wody
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
-
170 g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
180 g wody
-
100 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
-
400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
-
olej do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
2 - 3 liście szałwii, świeże
-
5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
194.5 mg
Białko
3 g
Kalorie
351.5 kJ /
84 kcal
Tłuszcz
0.6 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
16.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min