Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 220 g wody
- 170 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 180 g wody
- 100 g twarogu, podzielonego na kawałki
- 3 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych, np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 2 - 3 liście szałwii, świeże
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 351.5 kJ / 84 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 194.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Suszony zakwas
24h 10min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24h
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 Std. 40 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16hod. 30min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.