Urządzenia i Akcesoria
Pumpernikiel
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 43 godz.
30 kromek
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
-
100 g ziaren żyta
-
woda do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
170 g wody
-
170 g mąki żytniej typu 720-1150
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
1410 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
135 g ziaren żyta
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
20 g ekstraktu słodowego w proszku40 g słodu jęczmiennego (syropu)
-
olej do natłuszczenia
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
158.4 mg
Białko
2.5 g
Kalorie
320.7 kJ /
76.6 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
16.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Bułki orkiszowe
23 Std. 40 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Chleb drwala
24 Std. 30 Min