Urządzenia i Akcesoria
Pumpernikiel
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 43 godz.
30 kromek
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
-
100 g ziaren żyta
-
woda do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
170 g wody
-
170 g mąki żytniej typu 720-1150
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
1410 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
135 g ziaren żyta
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
20 g ekstraktu słodowego w proszku40 g słodu jęczmiennego (syropu)
-
olej do natłuszczenia
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
158.4 mg
Białko
2.5 g
Kalorie
320.7 kJ /
76.6 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
16.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min