Urządzenia i Akcesoria
Pumpernikiel
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 43 godz.
30 kromek
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
-
100 g ziaren żyta
-
woda do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
170 g wody
-
170 g mąki żytniej typu 720-1150
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
1410 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
135 g ziaren żyta
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
20 g ekstraktu słodowego w proszku40 g słodu jęczmiennego (syropu)
-
olej do natłuszczenia
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
158.4 mg
Białko
2.5 g
Kalorie
320.7 kJ /
76.6 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
16.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16sa 40 dk
Suszony zakwas
24sa 10 dk
Mieszanka do wypieku chleba proteinowego
10 dk
Kotleciki orkiszowe z bułki
1sa 10 dk
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16sa 45 dk
Chleb na zakwasie z przyprawami
16sa 30 dk
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5sa 10 dk
Dyniowy chleb na zakwasie
18sa 20 dk
Szwajcarski chleb rustykalny
25sa 20 dk
Chleb litewski na miodzie
30sa
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
16sa 10 dk
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28sa 10 dk