Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
- 100 g ziaren żyta
- woda, do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 170 g wody
- 170 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 1410 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 135 g ziaren żyta
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 100 g mąki żytniej razowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) -
40
g słodu jęczmiennego (syropu)
lub 20 g ekstraktu słodowego w proszku - olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 320.7 kJ / 76.6 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 158.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15u.
Suszony zakwas
24h 10min
Rustykalna przyprawa do chleba
5min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min