
Urządzenia i Akcesoria
Pumpernikiel
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 43 godz.
30 kromek
Składniki
Namaczanie ziaren żyta (dzień 1.)
-
ziaren żyta100 g
-
woda do namoczenia ziaren
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
wody170 g
-
mąki żytniej typu 720-1150170 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni1410 g
-
ziaren żyta135 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750150 g
-
mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia100 g
-
soli2 łyżeczki
-
drożdży świeżych pokruszonych10 g
-
słodu jęczmiennego (syropu)40 g
-
olej do natłuszczenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
76.6 kcal /
320.7 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
16.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
158.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.