Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 275 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
20
g miodu
lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego - 300 g mąki z żyta krzyca, Melvit
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 120 g moreli suszonych, bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżeczki soli
- masło, do natłuszczenia formy
- mak, do posypania chleba
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 395.6 kJ / 94.6 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 20.2 g
- Tłuszcz
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 183.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min