Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami

Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami

4.6 25 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 12 godz. 30 min
26 kromek

Składniki

  • 275 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 20 g miodu
    20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 300 g mąki z żyta krzyca Melvit
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 120 g moreli suszonych, bez pestek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia formy
  • mak do posypania chleba

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Sód 183.8 mg
Białko 2.9 g
Kalorie 395.6 kJ / 94.6 kcal
Tłuszcz 0.5 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Węglowodany 20.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...