Urządzenia i Akcesoria
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 12 godz. 30 min
26 kromek
Składniki
-
275 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego20 g miodu
-
300 g mąki z żyta krzyca Melvit
-
200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
120 g moreli suszonych, bez pestek pokrojonych w ćwiartki
-
2 łyżeczki soli
-
masło do natłuszczenia formy
-
mak do posypania chleba
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
183.8 mg
Białko
2.9 g
Kalorie
395.6 kJ /
94.6 kcal
Tłuszcz
0.5 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
20.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA DZIEŃ DOBRY MELVIT
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min