Tort dyniowy

Tort dyniowy

4.2 22 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
16 kawałków

Składniki

  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Mus z dyni
  • 300 g dyni Hokkaido obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    300 g dyni piżmowej, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 50 g miodu
Biszkopt dyniowy
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 szczypta soli
Krem dyniowy
  • 100 g cukru
  • 100 g masła w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 500 g sera mascarpone w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
Słodkie orzechy
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów, ze skórką
  • 20 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego drobnego
  • 10 g wody
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 3 - 4 łyżki powideł śliwkowych

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 182 mg
Białko 8.3 g
Kalorie 1852.2 kJ / 442.7 kcal
Tłuszcz 28.6 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 11.8 g
Węglowodany 41.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...