Tort dyniowy
TM6 TM5

Tort dyniowy

4.2 (17 ocen)

Składniki

Mus z dyni

  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 250 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    lub 250 g dyni, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na kawałki
  • 10 g masła
  • 50 g miodu, wielokwiatowego

Biszkopt

  • masło, do natłuszczenia tortownicy
  • 6 jajek, o temp. pokojowej
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ płaskiej łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ płaskiej łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ¼ płaskiej łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 150 g cukru
  • 1 szczypta soli

Krem dyniowy

  • 100 g cukru
  • 100 g masła, o temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 500 g sera mascarpone, o temp. pokojowej

Słodkie orzechy

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów, ze skórką
  • 20 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego, drobnego
  • 10 g wody
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2373.1 kJ / 567.2 kcal
Białko
10.6 g
Węglowodany
51.5 g
Tłuszcz
37.3 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Błonnik
2.8 g
Sód
237.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy