
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g zielonej soczewicy, suszonej
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
- 2 łyżeczka soli
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
- 10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 65 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 45 g śliwek suszonych, bez pestek
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g musztardy
- 10 g octu jabłkowego
- 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 224 kcal / 940 kJ
- Białko
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 11.65 g
- Węglowodany
- 23.8 g