Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 240 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 50 - 60 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 ząbki czosnku
- 80 - 100 g zimnej wody
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- seler naciowy, ilość do podania
- marchewka, ilość do podania
- papryka, ilość do podania
- ogórek, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 469 kJ / 112 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 111.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
20 min
Pasta z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem curry
45 min
Pasta z pieczonego kalafiora z parmezanem
1h 10min
Hummus z buraka
1h
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
1h
Tahini
10min
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30min
Hummus z suszonymi pomidorami
10min
Hummus z marchewki
1 godz. 45 min
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3h
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10min
Hummus z zielonego groszku
40 min