Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g bakłażana, obranego, przekrojonego na pół
- 2 - 3 gałązki tymianku, świeżego
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia bakłażana
- 2 ząbki czosnku
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g cebuli dymki, drobno pokrojonej
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 897.9 kJ / 214.6 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 19.4 g
- Tłuszcz
- 15.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 593.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z bakłażana
55min
Bakłażany bhurta
30 Min
Zielona terrina z kozim serem
4 godz. 40 min
Pasta marchewkowa z figami
2 godz. 30 min
Dip z karczochów i tofu
5 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1h 40min
Pikantny chutney marchewkowy
4h 10min
Kiszony kalafior w różowej marynacie
45min
Pasta z topinamburu
35 Min
Pasztet z bakłażana z pomidorowym coulis
2 Std.
Pasta z pieczonego bakłażana
1h 50min
Pesto z jarmużu
25min