Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g bakłażana, obranego, przekrojonego na pół
- 2 - 3 gałązki tymianku, świeżego
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia bakłażana
- 2 ząbki czosnku
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g cebuli dymki, drobno pokrojonej
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 897.9 kJ / 214.6 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 19.4 g
- Tłuszcz
- 15.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 593.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orientalny chutney z moreli
1h 30min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1h 5 min
Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami
35 min
Pikantny chutney marchewkowy
4h 10min
Pasztet z bakłażana z pomidorowym coulis
2h
Sycylijska caponata
30 min
Tabbouleh z bobem
50 min
Chutney śliwkowy
1h
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 min
Hummus z bobu
1h
Pasta z pieczonego bakłażana
1u. 50min
Pasta z bakłażana
55 min