Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)

Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)

4.4 39 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 48 godz.
12 porcji

Składniki

  • 2 filety z łososia, świeże, bez skóry bez ości (500 g każdy), uprzednio zamrożone i rozmrożone (patrz wskazówka)
  • skórka z 1 pomarańczy małej, ekologicznej, bez białych błonek
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 6 owoców jałowca
  • 10 gałązek koperku, świeżego tylko liście
  • 150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 200 g soli gruboziarnistej
  • 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 g ginu
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 202 kcal / 845 kJ
Białko 16.83 g
Tłuszcz 8.79 g
Węglowodany 13.51 g
Błonnik 0.36 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...