
Urządzenia i Akcesoria
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 48 godz.
12 porcji
Składniki
-
2 filety z łososia, świeże, bez skóry bez ości (500 g każdy), uprzednio zamrożone i rozmrożone (patrz wskazówka)
-
skórka z 1 pomarańczy małej, ekologicznej, bez białych błonek
-
skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
6 owoców jałowca
-
10 gałązek koperku, świeżego tylko liście
-
150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
200 g soli gruboziarnistej
-
150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
30 g ginu
-
4 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
202 kcal /
845 kJ
Białko
16.83 g
Tłuszcz
8.79 g
Węglowodany
13.51 g
Błonnik
0.36 g