Wersje kompatybilne
Szaszłyki z łososia z sosem pomidorowo-ananasowym i kuskusem; Sałatka z kalafiorem curry; Drink Virgin Piña Colada
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Szaszłyki z łososia z sosem pomidorowo-ananasowym
- 600 - 700 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry, grubości 2-3 cm, pokrojonego w 2-3 cm kostkę (patrz wariant)
- 240 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 cm kostkę
- 25 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 ¼ - 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 cebula, przekrojona na pół (ok. 100 g)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (opcjonalnie)
- 150 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
- 480 - 500 g przecieru pomidorowego, typu passata (1 kartonik)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
Sałatka z kalafiorem curry
- 50 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 60 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 400 g różyczek kalafiora, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli, plus 2 szczypty
- 400 g wody
- 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki (400 g)
- 120 - 150 g liści szpinaku baby, świeżych
- 150 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 150 - 200 g sera feta, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30
g pasty tahini
lub 30 g masła orzechowego -
20
g syropu z agawy
lub 20 g syropu klonowego lub miodu - 300 g kaszy kuskus
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
Drink Virgin Piña Colada
- 400 g kostek lodu (patrz wskazówka)
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g soku ananasowego
-
90
g syropu cukrowego
lub 45 g cukru pudru - 200 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonego z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4691.3 kJ / 1120.5 kcal
- Białko
- 46.5 g
- Węglowodany
- 101.7 g
- Tłuszcz
- 60.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.5 g
- Błonnik
- 16.1 g
- Sód
- 1535.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drink z Prosecco, mango i pomarańczy
10 min
Wino musujące z sorbetem malinowym
55min
Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe
45 min.
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55min
Zupa krem z warzyw; Kasza pęczak z indykiem i warzywami
1h 5 min.
Wolno gotowane klopsiki drobiowe ze smażonymi ziemniakami w sosie (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 10 Min
Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
50 min
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1h 30 min.
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
3u.
Cytrynowe skrzydełka z ryżem z warzywami (z osłoną noża miksującego)
40 min
Muffiny à la Snickers® z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
40 min
Pomidorowa z makaronem
35 min