Szaszłyki z łososia z sosem pomidorowo-ananasowym i kuskusem; Sałatka z kalafiorem curry; Drink Virgin Piña Colada

Szaszłyki z łososia z sosem pomidorowo-ananasowym i kuskusem; Sałatka z kalafiorem curry; Drink Virgin Piña Colada

3.8 13 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Szaszłyki z łososia z sosem pomidorowo-ananasowym
  • 600 - 700 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry grubości 2-3 cm, pokrojonego w 2-3 cm kostkę (patrz wariant)
  • 240 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 1 ¼ - 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 cebula przekrojona na pół (ok. 100 g)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 150 g kawałków ananasa, z puszki odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
  • 480 - 500 g przecieru pomidorowego, typu passata (1 kartonik)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
Sałatka z kalafiorem curry
  • 50 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 400 g różyczek kalafiora pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 - 1 ¼ łyżeczki soli plus 2 szczypty
  • 400 g wody
  • 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki (400 g)
  • 120 - 150 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 150 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 150 - 200 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g pasty tahini
    30 g masła orzechowego
  • 20 g syropu z agawy
    20 g syropu klonowego, lub miodu
  • 300 g kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
Drink Virgin Piña Colada
  • 400 g kostek lodu (patrz wskazówka)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g soku ananasowego
  • 90 g syropu cukrowego
    45 g cukru pudru
  • 200 g kawałków ananasa, z puszki odsączonego z zalewy

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1535.5 mg
Białko 46.5 g
Kalorie 4691.3 kJ / 1120.5 kcal
Tłuszcz 60.2 g
Błonnik 16.1 g
Tłuszcz nasycony 24.5 g
Węglowodany 101.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...