Wersje kompatybilne
Zapiekanka na słodko (pudding) z czerstwego pieczywa
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 - 200 g pieczywa, lekko czerstwego, np. bułek, chałki, rogalików, drożdżówek, pokrojonych w 1 cm plastry, a następnie na kawałki
- masło, do natłuszczenia formy
- 2 jajka
- 200 g mleka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
-
1 - 2
łyżki rodzynek (opcjonalnie)
lub 1 - 2 łyżki żurawiny, suszonej (opcjonalnie) - 1 - 2 łyżki migdałów, w płatkach
- owoce, np. borówki, maliny (ok. 100 g), do podania
- jogurt naturalny, gęsty (ok. 200 g), do podania
- mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2400.5 kJ / 573.7 kcal
- Białko
- 23.1 g
- Węglowodany
- 83.1 g
- Tłuszcz
- 16.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 596.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
1h 5min
Bananowa kasza manna
20min
Deser z kaszy manny
20min
Racuchy na maślance
30min
Placki z serka wiejskiego
30min
Ryż na mleku; Karmelizowane jabłka z cynamonem
40min
Małdrzyki krakowskie
25min
Tosty francuskie z czerstwych bułek
25min
Pieczony naleśnik z owocami i jogurtem (Dutch Baby)
35min
Omlet austriacki (Kaiserschmarrn)
20min
Zapiekanka twarogowa z kaszą manną z gruszkami i żurawiną
1 godz. 30 min
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1 godz. 10 min