Zapiekanka na słodko (pudding) z czerstwego pieczywa

Zapiekanka na słodko (pudding) z czerstwego pieczywa

4.6 119 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje

Składniki

  • 150 - 200 g pieczywa, lekko czerstwego np. bułek, chałki, rogalików, drożdżówek, pokrojonych w 1 cm plastry, a następnie na kawałki
  • masło do natłuszczenia formy
  • 2 jajka
  • 200 g mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 - 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
    1 - 2 łyżki żurawiny, suszonej
  • 1 - 2 łyżki migdałów, w płatkach
  • owoce np. borówki, maliny (ok. 100 g), do podania
  • jogurt naturalny gęsty (ok. 200 g), do podania
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 596.6 mg
Białko 23.1 g
Kalorie 2400.5 kJ / 573.7 kcal
Tłuszcz 16.9 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 6.3 g
Węglowodany 83.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...