Makaron z serem feta i pomidorami
TM6 TM5

Makaron z serem feta i pomidorami

4.4 (420 ocen)

Składniki

  • 250 g pomidorków koktajlowych, w całości
  • 80 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, pokrojonych w 1 cm plastry (olej zachować)
  • 180 - 200 g sera feta, pokrojonego w 3 cm kostkę
    lub 180 - 200 g sera typu feta, pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 35 g oleju, pozostałego po odsączeniu pomidorów
  • 1300 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 g makaronu, suchego, krótkiego, np. penne, świderki
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
  • bazylia, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2367.3 kJ / 565.8 kcal
Białko
20.6 g
Węglowodany
77.4 g
Tłuszcz
20.4 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Błonnik
6.1 g
Sód
1066 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy