
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g pomidorków koktajlowych w całości
- 80 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 1 cm plastry (olej zachować)
-
180 - 200
g sera feta pokrojonego w 3 cm kostkę
lub 180 - 200 g sera typu feta pokrojonego w 3 cm kostkę - 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 4 - 6 ząbków czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 35 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
- 1300 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 320 g makaronu, suchego krótkiego, np. penne, świderki
- pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
- bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 565.8 kcal / 2367.3 kJ
- Białko
- 20.6 g
- Tłuszcz
- 20.4 g
- Węglowodany
- 77.4 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Sód
- 1066 mg