Makaron z serem feta i pomidorami

Makaron z serem feta i pomidorami

4.4 448 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 250 g pomidorków koktajlowych w całości
  • 180 - 200 g sera feta pokrojonego w 3 cm kostkę
    180 - 200 g sera typu feta, pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 80 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 1 cm plastry (olej zachować)
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 35 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 1300 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 g makaronu, suchego krótkiego, np. penne, świderki
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
  • pieprz czarny, świeżo mielony do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 565.8 kcal / 2367.3 kJ
Białko 20.6 g
Tłuszcz 20.4 g
Węglowodany 77.4 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Sód 1066 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...