
Wersje kompatybilne
Dorsz w ziołowej kruszonce z ryżem, szpinakiem i sosem cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ cytryny ekologicznej
- 250 g ryżu basmati
- 4 gałązki koperku, świeżego tylko liście
- 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 50 g bułki tartej
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody
- 1 ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- 500 - 600 g filetów z dorsza, ze skórą lub bez skóry (4 filety, 125-150 g każdy)
- 200 - 250 g liści szpinaku, świeżych
- ½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej -
¼ - ½
łyżeczki pieprzu białego, mielonego
lub ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 627 kcal / 2624 kJ
- Białko
- 36 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Węglowodany
- 61 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 15 g
- Sód
- 800 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1 godz.
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
50 min
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
40 min
Ryba z warzywami na parze; Lody z sosem z owoców jagodowych
1 godz. 15 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1 godz. 50 min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 godz. 5 min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Ryba na parze z zielonym purée
50 min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40 min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40 min
Łosoś na parze, po azjatycku
1 godz.