![Pulpety z ziemniakami; Marchewka z groszkiem na ciepło Pulpety z ziemniakami; Marchewka z groszkiem na ciepło](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7f0f6559-6878-4610-b87c-8a842493060e/Derivates/ab1a62a2-7a30-4ed2-9d50-575e4e46adbb.jpg)
Wersje kompatybilne
Pulpety z ziemniakami; Marchewka z groszkiem na ciepło
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety z ziemniakami
- olej, do natłuszczenia
- 70 - 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
400 - 500
g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na kawałki
lub 400 - 500 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki -
25
g kaszy manny
lub 25 g bułki tartej - 1 jajko
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków, pokrojonych na 2 cm kawałki
Marchewka z groszkiem na ciepło
- 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g wody
- 10 - 15 g cukru
- ¼ - ¾ łyżeczki soli
-
5 - 10
g skrobi ziemniaczanej
lub 5 - 10 g skrobi kukurydzianej - 150 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2236.8 kJ / 534.3 kcal
- Białko
- 34 g
- Węglowodany
- 63.3 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Błonnik
- 10.3 g
- Sód
- 976.8 mg
Alternatywne przepisy
Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką
1h 10 min
Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
50 Min
Potrawka z kurczaka z warzywami
45 Min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1h 15min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 20 Min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 Min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1 Std. 40 Min
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)
1h 30min
Gotowanie ziemniaków (w stacji Thermomix Friend®)
35min
Pulpety z indyka i warzywa na parze w sosie musztardowo-pieczarkowym
45 Min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 Min
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
45 Min