Urządzenia i Akcesoria
Sos pomidorowy; Sos śmietanowy z boczkiem (do makaronu)
Składniki
Sos pomidorowy
-
80 g sera, twardego, np. Gruyère, Pecorino, Provolone, pokrojonego na 3 cm kawałki80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
-
80 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek
-
800 g przecieru pomidorowego, typu passata800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżka bazylii, suszonej10 - 12 liści bazylii, świeżych
-
1 łyżka oregano, suszonego
-
½ łyżeczki soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka cukru
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
Sos śmietanowy z boczkiem
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 ząbek czosnku
-
10 g masła
-
250 - 300 g boczek wędzony, surowy, w plastrach, pokrojonego w 1 cm kostkę250 - 300 g kostek boczku
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
100 g wody
-
2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 opakowanie makaronu, suchego (400-500 g)
-
4 łyżeczki mąki pszennej (patrz wariant)
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Naleśniki z mięsnym farszem
1 godz.
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1 godz.
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1 godz. 40 min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 godz. 40 min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 godz. 30 min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 godz. 15 min
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem (z osłoną noża miksującego)
50 min
Krem czekoladowy na ciepło z sosem z owoców jagodowych i kruszonką
35 min
Sos szpinakowy; Sos cztery sery (do makaronu)
30 min
Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy
2 godz. 10 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min