Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy

Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy

4.6 176 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Babka marmurkowa z Varomy
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 120 - 150 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    10 g cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 270 g mąki pszennej typu 450-500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mleka
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1400 g wody
Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym
  • 80 - 100 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
    30 g oleju, np. z zalewy po pomidorach
  • 250 g pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
  • 450 g wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g makaronu, suchego, krótkiego (np. penne)
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 929 kcal / 3887 kJ
Białko 28.3 g
Tłuszcz 45.7 g
Węglowodany 104 g
Błonnik 6.2 g
Tłuszcz nasycony 27 g
Sód 1049.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...