Sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym kozim serem

Sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym kozim serem

4.5 15 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 30 g ziaren sezamu plus dodatkowa ilość do posypania
  • 320 g koziego sera, świeżego typu rolada, pokrojonego w 2 cm plastry (ok. 80 g każdy)
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 70 g białego octu winnego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1020 g wody
  • 15 g musztardy
  • 15 g miodu płynnego
  • ½ łyżeczki soli plus 1-2 szczypty
  • ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej lub niepalonej
  • 500 g młodych marchewek różnokolorowych, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
    500 g marchewek, pokrojonych w słupki ok. 5 x 1,5 cm
  • 300 g czerwonej cebuli pokrojonej w 7 mm piórka
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 opakowanie liści szpinaku baby, świeżych (ok. 200 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 457.2 kcal / 1913 kJ
Białko 11.9 g
Tłuszcz 13.5 g
Węglowodany 78.6 g
Błonnik 12.4 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Sód 515.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...