Buraki à la Wellington

Buraki à la Wellington

3.9 11 ocen
Przygotowanie 2 godz. 20 min
Czas całkowity 3 godz.
8 porcji

Składniki

  • 4 czerwone buraki takiej samej wielkości (razem ok. 500 g)
  • 2 - 3 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 150 g korzenia pietruszki pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 200 g batata pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 150 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 150 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 300 g różyczek brokułu
  • 25 g oleju z orzechów włoskich
    25 g oliwy z oliwek
  • 50 g czerwonego wina
    50 g wody
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek posiekanych
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego wegańskiego (ok. 275 g każde)
  • napój roślinny np. sojowy lub migdałowy, do posmarowania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 605.9 kcal / 2535.2 kJ
Białko 11.5 g
Tłuszcz 38.7 g
Węglowodany 56.5 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 8.1 g
Sód 1017.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...