Urządzenia i Akcesoria
Wschodnioeuropejski brunch
Składniki
Dżem jabłkowy
-
1000 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
200 g wody
-
500 g cukru żelującego 2:1 (patrz wariant)
-
45 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
Rogale z makiem
-
165 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
25 g cukru
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
½ łyżeczki soli
-
1 jajko
-
4 żółtka (patrz wskazówka)
Twarożek
-
10 łodyżek szczypiorku, świeżego pokrojonego na trzy części
-
250 g serka wiejskiego
Herbata chai
-
500 g wody
-
300 g mleka
-
10 g herbaty czarnej liściastej
-
¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
20 - 50 g cukru (opcjonalnie)
-
1 żółtko
-
mak do posypania
Bliny
-
15 g masła
-
100 g mleka
-
100 g kwaśnej śmietany
-
1 jajko
-
1 łyżeczka soli
-
150 g mąki pszennej
-
15 g cukru
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
olej do smażenia
-
2 korniszony (ok. 50 g), pokrojone w plastry, do dekoracji
-
2 łyżki kawioru (opcjonalnie) (ok. 20 g), do dekoracji
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Bieszczadzkie knysze z sosem czosnkowym
2 godz. 30 min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 godz. 30 min
Wegański pudding owsiano-gruszkowy z lodami waniliowymi
45 min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 godz. 15 min
Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze
2 godz.
Przystawka dla 4 osób: Quiche z serem i gruszką; Koktajl z krewetek; Poncz z Prosecco
1 godz. 15 min
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
35 min
Wolno gotowane klopsiki drobiowe ze smażonymi ziemniakami w sosie (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 10 min
Bułeczki bao z duszonym boczkiem i sałatką z czerwonej kapusty i orzeszków (Gua Bao)
1 godz. 20 min
Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 50 min
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1 godz.
Francuskie rogaliki (Croissants)
12 godz.