Wschodnioeuropejski brunch

Wschodnioeuropejski brunch

4.4 14 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Dżem jabłkowy
  • 1000 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g wody
  • 500 g cukru żelującego 2:1 (patrz wariant)
  • 45 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
Rogale z makiem
  • 165 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • 25 g cukru
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (patrz wskazówka)
Twarożek
  • 10 łodyżek szczypiorku, świeżego pokrojonego na trzy części
  • 250 g serka wiejskiego
Herbata chai
  • 500 g wody
  • 300 g mleka
  • 10 g herbaty czarnej liściastej
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 20 - 50 g cukru (opcjonalnie)
  • 1 żółtko
  • mak do posypania
Bliny
  • 15 g masła
  • 100 g mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 15 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • 2 korniszony (ok. 50 g), pokrojone w plastry, do dekoracji
  • 2 łyżki kawioru (opcjonalnie) (ok. 20 g), do dekoracji
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 555.1 mg
Białko 18.9 g
Kalorie 3672.4 kJ / 877.1 kcal
Tłuszcz 23.9 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 9.6 g
Węglowodany 148.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...