Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
TM6

Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym

4.3 (17 ocen)

Składniki

  • 500 g białej ciecierzycy, suszonej
  • woda, do namoczenia ciecierzycy
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka kolendry, świeżej, z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
  • ¼ pęczka natki pietruszki, świeżej, z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
  • ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ¼ - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g bułki tartej
  • 40 g czarnuszki (patrz wskazówka)
  • 40 g ziaren sezamu, białego
  • 40 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 200 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski (0,5 x 5 cm)
  • 10 g żółtej pasty curry
    lub 1 łyżeczka curry, mielonego (patrz wskazówka)
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 - 2 szczypty cukru
    lub 1 - 2 szczypty cukru kokosowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3098.8 kJ / 740.7 kcal
Białko
23 g
Węglowodany
66.7 g
Tłuszcz
45.5 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Błonnik
14.3 g
Sód
676 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy