
Urządzenia i Akcesoria
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 sztuk
Składniki
-
1700 g wody
-
250 g czarnej soczewicy belugi, suszonej (patrz wskazówka)
-
2 ½ łyżeczki soli
-
2 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
100 g kaszy gryczanej, prażonej
-
400 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
80 g oleju
-
1 ¼ łyżeczki majeranku, suszonego
-
1 ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 - 2 łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie) mielonych
-
30 g sosu sojowego
-
50 g kaszy manny
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
387.3 kcal /
1620.6 kJ
Białko
14.8 g
Tłuszcz
14.7 g
Węglowodany
53.4 g
Błonnik
8.4 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Sód
1166.5 mg