
Urządzenia i Akcesoria
Zupa miso, sałatka z makaronem azjatyckim; Muffinki matcha (bez laktozy)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
4 porcje
Składniki
Zupa miso
-
grzybów shiitake, suszonych20 g
-
wody plus dodatkowa ilość letniej wody do namoczenia800 g
-
azjatyckiego cienkiego makaronu np. sojowego, z tapioki200 g
-
wodorostów wakame, suszonych1 ½ łyżeczki
-
pasty miso50 - 60 g
-
krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych300 g
Muffinki matcha
-
cukru150 g
-
mąki pszennej180 g
-
wiórków kokosowych70 g
-
oleju słonecznikowego80 g
-
wody130 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
jajka3
-
herbaty matcha2 łyżeczki
-
proszku do pieczenia2 łyżeczki
Sałatka z makaronem azjatyckim
-
orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych100 g
-
ząbek czosnku1
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry20 g
-
trawy cytrynowej, świeżej tylko białej części, pokrojonej na 1 cm kawałki20 g
-
sosu rybnego50 g
-
soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 szt.)80 g
-
skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek2 łyżeczki
-
miodu płynnego50 g
-
miękkiego tofu pokrojonego w 1 cm kostkę150 g
-
zielonej cebulki ze szczypiorkiem posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji80 - 100 g
-
czerwonej cebuli pokrojonej w piórka80 - 100 g
-
czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry1
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1168.5 kcal /
4889.1 kJ
Białko
33.8 g
Tłuszcz
50.6 g
Węglowodany
152.9 g
Błonnik
9.6 g
Tłuszcz nasycony
16 g
Sód
2190.8 mg