
Urządzenia i Akcesoria
Zupa miso, sałatka z makaronem azjatyckim; Muffinki matcha (bez laktozy)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
4 porcje
Składniki
Zupa miso
-
20 g grzybów shiitake, suszonych
-
800 g wody plus dodatkowa ilość letniej wody do namoczenia
-
200 g azjatyckiego cienkiego makaronu np. sojowego, z tapioki
-
1 ½ łyżeczki wodorostów wakame, suszonych
-
50 - 60 g pasty miso
-
300 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
Muffinki matcha
-
150 g cukru
-
180 g mąki pszennej
-
70 g wiórków kokosowych
-
80 g oleju słonecznikowego
-
130 g wody
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
3 jajka
-
2 łyżeczki herbaty matcha
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sałatka z makaronem azjatyckim
-
100 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
-
1 ząbek czosnku
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
20 g trawy cytrynowej, świeżej tylko białej części, pokrojonej na 1 cm kawałki
-
50 g sosu rybnego
-
80 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 szt.)
-
2 łyżeczki skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
50 g miodu płynnego
-
150 g miękkiego tofu pokrojonego w 1 cm kostkę
-
80 - 100 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
80 - 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2190.8 mg
Białko
33.8 g
Kalorie
4889.1 kJ /
1168.5 kcal
Tłuszcz
50.6 g
Błonnik
9.6 g
Tłuszcz nasycony
16 g
Węglowodany
152.9 g