
Urządzenia i Akcesoria
Małże z serowym sosem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
300 g wody
-
1500 g małży, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
20 g masła
-
1 szczypta soli
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
-
150 g sera roquefort pokrojonego na kawałki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
574.8 kcal /
2404.7 kJ
Białko
64.1 g
Tłuszcz
24.2 g
Węglowodany
17.8 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
13.4 g
Sód
2986.4 mg