
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 250 g krewetek surowych, nieobranych
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 6 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 50 g oliwy z oliwek
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 liść laurowy, suszony
- 60 g ryżu basmati
- 500 g małży, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 300 g filetów z ryby o białym mięsie, np. dorsza, mintaja, halibuta, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- pieczywo, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1238.1 kJ / 295.9 kcal
- Białko
- 27.8 g
- Węglowodany
- 19.7 g
- Tłuszcz
- 11.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 521.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z krewetek
45min
Krewetki Kung Pao
45min
Małże w mleku kokosowym i curry
1hod. 10min
Orientalna zupa z owocami morza
40min
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40min
Gulasz z ryb i owoców morza
45min
Zupa Tom-Kha Gai z krewetkami
40min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1hod. 15min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30min
Gulasz z owoców morza z ryżem
30min
Gulasz z owoców morza z ziemniakami
Brak ocen
Zupa krem z krewetkami
Brak ocen