Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba)

Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba)

3.9 188 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcji

Składniki

  • 400 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
  • 1500 g wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mirinu
  • 300 g azjatyckiego makaronu pszennego, cienkie nitki ramen lub somen (patrz wariant)
  • 15 g oleju sezamowego
  • 10 g oleju chili
  • 1 plaster korzenia imbiru, świeżego o grubości 0,5 cm, przekrojony na pół
  • 120 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 180 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 180 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 40 g sosu ostrygowego
  • ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • 200 g kiełków fasoli, świeżych
  • 3 łyżki ziaren sezamu uprzednio uprażonych, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 466 kcal / 1946 kJ
Białko 29 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 40 g
Błonnik 4.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...