Orientalna zupa z owocami morza
TM6 TM5

Orientalna zupa z owocami morza

4.7 ( 323 oceny )

Składniki

  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oleju
  • 450 g mieszanki warzyw, mrożonej chińskiej, uprzednio rozmrożonej
  • 600 g wody
  • 800 g mleka kokosowego
  • 1 - 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia łososia
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia łososia
  • 300 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry
    lub 300 g fileta z białej ryby np. z dorsza
  • 120 - 140 g paluszków surimi pokrojonych na kawałki
  • 300 - 400 g krewetek, surowych, średnich, obranych oczyszczonych
    lub 300 - 400 g krewetek, mrożonych, obranych oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
  • kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
  • papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, posiekana, ilość do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
529 kcal / 2214.8 kJ
Białko
27.5 g
Tłuszcz
38.3 g
Węglowodany
21 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
23.5 g
Sód
1176.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy