Urządzenia i Akcesoria
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
-
60 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
280 g cukru trzcinowego, nierafinowanego plus dodatkowa ilość do posypania miski
-
160 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
850 g wody
-
4 - 6 kawałków skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 3 x 1 cm)
-
15 g mleka
-
130 g mąki pszennej chlebowej130 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jajka
Wołowina po burgundzku
-
1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, natki pietruszki)
-
3 ząbki czosnku
-
200 - 250 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oliwy z oliwek
-
200 g pieczarek
-
300 g marchewki
-
700 g wołowiny bez kości, (karkówki, łopatki, udźca, policzków), pokrojonej w 2-3 cm kostkę
-
150 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie paski
-
300 g czerwonego wina burgundzkiego
-
200 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej1 - 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
-
bagietka pokrojona na kromki, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1267 mg
Białko
49 g
Kalorie
5931 kJ /
1417 kcal
Tłuszcz
82 g
Błonnik
5.9 g
Tłuszcz nasycony
44 g
Węglowodany
104 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
STACJA THERMOMIX FRIEND®
41 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35 min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 20 min
Gulasz cielęcy z ziemniakami i jabłkiem
1 godz. 25 min
Chili con carne
40 min
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Serniczki w słoiczkach
2 godz. 15 min
Wołowina na ostro z fetą cytrynową
30 min
Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą (Ragù bianco)
1 godz. 45 min
Boeuf Stroganow
1 godz. 10 min
Curry z wołowiną
45 min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1 godz. 50 min
Wolno gotowany gulasz cielęcy
2 godz. 10 min
Gulasz wołowy z papryką
1 godz. 25 min