Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym

Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym

3.7 24 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
    60 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego plus dodatkowa ilość do posypania miski
    280 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    160 g
  • wody
    850 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 3 x 1 cm)
    4 - 6 kawałków
  • mleka
    15 g
  • mąki pszennej
    130 g
    130 g mąki pszennej chlebowej
  • proszku do pieczenia
    2 łyżeczki
  • jajka
    2
Wołowina po burgundzku
  • mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, natki pietruszki)
    1 - 2 łyżeczki
  • ząbki czosnku
    3
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 - 250 g
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • pieczarek
    200 g
  • marchewki
    300 g
  • wołowiny bez kości, (karkówki, łopatki, udźca, policzków), pokrojonej w 2-3 cm kostkę
    700 g
  • boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie paski
    150 g
  • czerwonego wina burgundzkiego
    300 g
  • wody
    200 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
    1 - 2 łyżki
    1 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • bagietka pokrojona na kromki, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1417 kcal / 5931 kJ
Białko 49 g
Tłuszcz 82 g
Węglowodany 104 g
Błonnik 5.9 g
Tłuszcz nasycony 44 g
Sód 1267 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...