Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1
łyżeczka sody oczyszczonej
lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 15 g mleka
- 40 - 60 g kakao
- ½ łyżeczki soli
- 180 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 258.6 kJ / 61.8 kcal
- Białko
- 1.4 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 33.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Batoniki musli
1h
Marcepanowe batoniki
2 Std. 40 Min
Trufle rumowe
2h 30min
Trufle czekoladowe z sezamem
3h 25min
Trufle kasztanki
2h
Ciasteczka Śródziemnomorskie
1h
Krakersy z sezamem i makiem
40 min
Granola czekoladowo-wiśniowa
1 godz. 45 min
Florentynki
2h
Cantuccini
1 Std. 15 Min
Ciasteczka migdałowo-kokosowe z czekoladą (bez cukru)
35min
Ciasteczka z kajmakiem i solą
1 Std. 50 Min