Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim

4.6 (241 ocen)

Składniki

  • 100 - 120 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 100 - 120 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki

Sos boloński

  • 150 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 700 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
    lub 250 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ¾ - 1 ¼ łyżeczki soli
  • ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 500 g mleka
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Przygotowanie

  • masło, do natłuszczenia formy i na wierzch cannelloni
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu cannelloni (24 szt., 250 g)
  • liście bazylii, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2741.5 kJ / 655.2 kcal
Białko
31.6 g
Węglowodany
56.4 g
Tłuszcz
33.1 g
Tłuszcz nasycony
24.8 g
Błonnik
3.2 g
Sód
749.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy