
Urządzenia i Akcesoria
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
-
100 - 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
150 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
25 g oliwy z oliwek
-
700 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
80 g białego wina, wytrawnego
-
250 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
¾ - 1 ¼ łyżeczki soli
-
¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
500 g mleka
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
60 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch cannelloni
-
1 opakowanie makaronu, suchego, typu cannelloni (24 szt., 250 g)
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
655.2 kcal /
2741.5 kJ
Białko
31.6 g
Tłuszcz
33.1 g
Węglowodany
56.4 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
24.8 g
Sód
749.4 mg