Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim

Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim

4.6 258 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji

Składniki

  • 100 - 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    100 - 120 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
  • 150 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 700 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
    250 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ¾ - 1 ¼ łyżeczki soli
  • ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
  • 500 g mleka
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch cannelloni
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu cannelloni (24 szt., 250 g)
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 655.2 kcal / 2741.5 kJ
Białko 31.6 g
Tłuszcz 33.1 g
Węglowodany 56.4 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 24.8 g
Sód 749.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...