Różowy tort z kremem malinowym

Różowy tort z kremem malinowym

4.4 117 ocen
Przygotowanie 2 godz. 45 min
Czas całkowity 48 godz.
16 porcji

Składniki

Różowy biszkopt na kisielach
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 - 120 g kisielu czerwonego, słodzonego, w proszku, np. malinowego, żurawinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • ½ - 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego lub różowego
  • 200 g cukru
Żelka malinowa
  • 400 g malin, świeżych
    400 g malin, mrożonych
  • 50 - 100 g cukru (patrz wskazówka)
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Krem malinowy
  • 400 g malin, świeżych uprzednio rozmrożonych
    400 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 6 łyżek wody
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
Przełożenie
  • 250 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g borówek amerykańskich
Masa maślana z mlekiem w proszku i dekoracja
  • 130 g cukru
  • 600 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g mleka w temp. pokojowej
  • 230 g mleka w proszku (niegranulowanego)
  • ½ - 1 łyżeczka barwnika spożywczego czerwonego lub różowego
  • perełki cukrowe, białe do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 740.4 kcal / 3097.8 kJ
Białko 11.3 g
Tłuszcz 52.2 g
Węglowodany 60.6 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 31.8 g
Sód 135.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...