Różowy tort z kremem malinowym
TM6 TM5

Różowy tort z kremem malinowym

4.4 (90 ocen)

Składniki

Różowy biszkopt na kisielach

  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 - 120 g kisielu, czerwonego, słodzonego, w proszku, np. malinowego, żurawinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • ½ - 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego lub różowego
  • 200 g cukru

Żelka malinowa

  • 400 g malin, świeżych
    lub 400 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 50 - 100 g cukru (patrz wskazówka)
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Krem malinowy

  • 400 g malin, świeżych, uprzednio rozmrożonych
    lub 400 g malin, mrożonych
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 6 łyżek wody
  • gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)

Przełożenie

  • 250 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g borówek amerykańskich

Masa maślana z mlekiem w proszku i dekoracja

  • 130 g cukru
  • 600 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g mleka, w temp. pokojowej
  • 230 g mleka w proszku (niegranulowanego)
  • ½ - 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego lub różowego
  • perełki cukrowe, białe, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3097.8 kJ / 740.4 kcal
Białko
11.3 g
Węglowodany
60.6 g
Tłuszcz
52.2 g
Tłuszcz nasycony
31.8 g
Błonnik
4.2 g
Sód
135.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy