Knedle szpinakowe z pomidorowym ragout
TM6 TM5

Knedle szpinakowe z pomidorowym ragout

4.3 (88 ocen)

Składniki

Knedle szpinakowe

  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 200 - 250 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego (patrz wskazówka)
  • 50 g mleka
  • 125 - 150 g sera mozzarella, twardego lub w kulce, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

Pomidorowe ragout

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy i dłoni
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 10 - 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • bazylia, świeża, tylko liście, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2760 kJ / 656 kcal
Białko
24 g
Węglowodany
58 g
Tłuszcz
34 g
Błonnik
6.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy