Urządzenia i Akcesoria
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
Składniki
Dorsz sous-vide
-
4 filety z dorsza, ze skórą (ok. 200 g każdy)
-
4 gałązki tymianku, świeżego
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Risotto z burakiem i trawą cytrynową
-
30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
200 g czerwonych buraków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
20 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka do skropienia
-
240 g ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
130 g białego wina, wytrawnego
-
580 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu białego, mielonego
-
1 - 2 łodygi trawy cytrynowej, świeżej przekrojonej na pół lub pokrojonej na 2-3 części
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
40 g masła
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji
-
1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Polska
Może spodoba Ci się również...
Turbot w szampańskim sosie
40min.
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50min.
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7hod. 30min.
Sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym kozim serem
50min.
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8hod. 20min.
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45min.
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5hod. 20min.
Łosoś w sosie mango curry z ziołowym ryżem
40min.
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1hod. 30min.
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5hod. 10min.
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1hod. 50min.
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40min.