Wersje kompatybilne
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dorsz sous-vide
- 4 filety z dorsza, ze skórą (ok. 200 g każdy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki tymianku, świeżego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Risotto z burakiem i trawą cytrynową
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 200 g czerwonych buraków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka do skropienia
- 240 g ryżu do risotto, np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 130 g białego wina, wytrawnego
- 580 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 - 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej, przekrojonej na pół lub pokrojonej na 2-3 części
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 40 g masła
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście, do dekoracji
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2364.5 kJ / 564.8 kcal
- Białko
- 40.8 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1307.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 Min
Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem
40 Min
Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego
1h 30 min
Kotleciki rybne z ryżem i kapustą pak choi
45 min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45 min
Dorsz w ziołowej kruszonce z ryżem, szpinakiem i sosem cytrynowym
40 Min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5h 10 min
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
40 Min
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1h 30 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35 Min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min