Urządzenia i Akcesoria
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
Składniki
Dorsz sous-vide
-
4 filety z dorsza, ze skórą (ok. 200 g każdy)
-
4 gałązki tymianku, świeżego
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Risotto z burakiem i trawą cytrynową
-
30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
200 g czerwonych buraków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
20 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka do skropienia
-
240 g ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
130 g białego wina, wytrawnego
-
580 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu białego, mielonego
-
1 - 2 łodygi trawy cytrynowej, świeżej przekrojonej na pół lub pokrojonej na 2-3 części
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
40 g masła
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji
-
1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Polska
Może spodoba Ci się również...
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 godz. 30 min
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
40 min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1 godz. 35 min
Łosoś w sosie mango curry z ziołowym ryżem
40 min
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1 godz. 30 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 godz.
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1 godz.
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1 godz. 50 min
Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem
40 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min