Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
TM6

Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową

4.3 (32 oceny)

Składniki

Dorsz sous-vide

  • 4 filety z dorsza, ze skórą (ok. 200 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki tymianku, świeżego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)

Risotto z burakiem i trawą cytrynową

  • 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 200 g czerwonych buraków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka do skropienia
  • 240 g ryżu do risotto, np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
  • 130 g białego wina, wytrawnego
  • 580 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 - 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej, przekrojonej na pół lub pokrojonej na 2-3 części
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 40 g masła
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście, do dekoracji
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2364.5 kJ / 564.8 kcal
Białko
40.8 g
Węglowodany
54 g
Tłuszcz
17.8 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Błonnik
3 g
Sód
1307.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy