Makaron po alpejsku
TM6 TM5

Makaron po alpejsku

4.5 (59 ocen)

Składniki

Makaron

  • 160 g cebuli, pokrojonej w 2-3 mm krążki
  • 40 g mąki pszennej
  • 100 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
  • 400 g ziemniaków, woskowych (sałatkowych), pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 450 g wody
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 250 g makaronu, suchego, typu macaroni
  • 2 łyżki masła

Mus jabłkowy i wykończenie

  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 - 40 g cukru

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3642 kJ / 874 kcal
Białko
20 g
Węglowodany
92 g
Tłuszcz
45 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy