Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Makaron
- 160 g cebuli, pokrojonej w 2-3 mm krążki
- 40 g mąki pszennej
- 100 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
- 400 g ziemniaków, woskowych (sałatkowych), pokrojonych w 1 cm kostkę
- 450 g wody
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g makaronu, suchego, typu macaroni
- 2 łyżki masła
Mus jabłkowy i wykończenie
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 - 40 g cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3642 kJ / 874 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 92 g
- Tłuszcz
- 45 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lasagne z czerstwego chleba
1h 45 min
Fettucine Alfredo
25 min
Hiszpański omlet ziemniaczany
40 min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1h
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1sa 35 dk
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami
1h
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
1h
Mac'n'cheese z chorizo i papryką
50 min
Zapiekanka makaronowa
45 min
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1h 20 min