![Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/dd551657-7323-45da-bfed-7b12c10cede8/Derivates/1d2acbc3-b03d-444b-b837-29aa203b6e16.jpg)
Wersje kompatybilne
Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zupa fasolowa
-
40
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
-
100 - 120
g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
lub 100 - 120 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki - 90 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 250 g kostek boczku
- 10 - 20 g oliwy z oliwek
- 480 - 560 g białej fasoli, dużej, z puszki (2 puszki po 400 g), odsączonej
- 900 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
200 - 300
g różyczek brokułu
lub 100 - 150 g liści szpinaku baby, świeżych
Makaron w kremowym sosie z boczkiem
- 1200 g wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 320 g makaronu, suchego, krótkiego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2538.7 kJ / 606.3 kcal
- Białko
- 25.7 g
- Węglowodany
- 61.3 g
- Tłuszcz
- 28.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.5 g
- Błonnik
- 11.2 g
- Sód
- 1713 mg