Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem

Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem

4.6 78 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

Zupa fasolowa
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 - 120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
    100 - 120 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 90 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g kostek boczku
  • 10 - 20 g oliwy z oliwek
  • 480 - 560 g białej fasoli, dużej, z puszki (2 puszki po 400 g), odsączonej
  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 - 300 g różyczek brokułu
    100 - 150 g liści szpinaku baby, świeżych
Makaron w kremowym sosie z boczkiem
  • 1200 g wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 320 g makaronu, suchego, krótkiego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 606.3 kcal / 2538.7 kJ
Białko 25.7 g
Tłuszcz 28.3 g
Węglowodany 61.3 g
Błonnik 11.2 g
Tłuszcz nasycony 12.5 g
Sód 1713 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...