Wersje kompatybilne
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, np. rostbefu, w jednym kawałku o grubości ok. 4 cm
- 40 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżki kawy, mielonej
- ¾ łyżki papryki słodkiej, mielonej
- ¾ łyżki papryki wędzonej, mielonej
- 1 ½ łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki rozmarynu, suszonego, mielonego
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki, pokrojonej w 1-2 cm plastry
- 700 g wody
- 100 g whisky
- 30 g octu balsamicznego
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 300 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 30 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 487.4 kJ / 714 kcal
- Białko
- 45.3 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.5 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 729.5 mg
Alternatywne przepisy
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2h
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2 Std. 20 Min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2h 45min
Kotlety schabowe z kością (sous-vide) i sałatka jabłkowa (z osłoną noża miksującego)
2h 40min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 10 Min
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1 Std. 30 Min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 20 Min
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
40min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4h 25min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4h 20min