
Wersje kompatybilne
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
70
g sake (wina ryżowego)
lub 70 g wody - 60 g sosu sojowego
- 40 g miodu
- 30 g octu ryżowego
- 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¼ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
- 4 udka z kurczaka, ze skórą, z kością (ok. 180 g każde)
- 1300 - 1500 g wody
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ½
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej - 1 łyżka ziaren sezamu, prażonych
- 1 - 2 cebule dymki posiekane
- 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 529.4 kcal / 2214.8 kJ
- Białko
- 34 g
- Tłuszcz
- 33.4 g
- Węglowodany
- 17.5 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.9 g
- Sód
- 1002.4 mg