Czarne bułeczki bao z łososiem

Czarne bułeczki bao z łososiem

4.3 38 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 sztuk

Składniki

Bułeczki bao
  • 100 g wody
  • 60 g mleka
  • 1 ½ opakowania atramentu z kałamarnicy, płynnego (łącznie 6 g, patrz wskazówka)
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
    30 g skrobi kukurydzianej
  • 15 g cukru
  • 5 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
Łosoś ze szparagami
  • 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 400 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry pokrojonego na 8 równych kawałków (ok. 50 g)
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 gwiazdki anyżu
  • ¾ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 70 g sosu sojowego plus dodatkowo 1 łyżka
  • 180 g wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki sosu sriracha
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego, prażonego
  • 1 łyżka ziaren sezamu, czarnego
  • 2 - 3 cebule dymki tylko szczypior, pokrojone w 5 mm plastry
  • 200 g zielonych szparagów (10 szt.), bez zdrewniałych końcówek, przekrojonych na pół
    200 g strączków młodego, zielonego groszku
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
  • czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 1.9 mg
Białko 16.9 g
Kalorie 1414.1 kJ / 337.8 kcal
Tłuszcz 15.4 g
Błonnik 687.9 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Węglowodany 33.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...