Urządzenia i Akcesoria
Ravioli z pokrzywą i ricottą
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
Ciasto
-
300 g mąki pszennej
-
3 jajka (150 g), rozmiar M
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 żółtko
Farsz
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
-
3 liście szałwii, świeże (opcjonalnie)
-
40 g orzechów laskowych
-
30 g masła
-
130 - 150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
-
150 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
70 g sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos
-
50 g masła
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Ravioli
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
woda do gotowania ravioli
-
sól do gotowania ravioli
-
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej na 1 cm paski
-
oliwa z oliwek do podsmażenia szynki szwarcwaldzkiej
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
35.8 g
Kalorie
3580.8 kJ /
855.2 kcal
Tłuszcz
53.2 g
Błonnik
3.8 g
Węglowodany
60.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JADALNE CHWASTY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem
3 godz. 20 min
Bliny z paprykowym ragout
2 godz.
Focaccia na długo rosnącym cieście
20 godz.
Ciasto kruche wytrawne
5 min
Tortelloni z ricottą i szpinakiem
2 godz.
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1 godz. 20 min
Aioli
5 min
Gnocchi szpinakowe z pesto z rukoli
1 godz. 30 min
Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou
40 min
Sos berneński
15 min
Smażone pierożki wonton
1 godz. 25 min
Ciabatta
4 godz. 40 min