Urządzenia i Akcesoria
Ravioli z pokrzywą i ricottą
Składniki
-
40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
Ciasto
-
300 g mąki pszennej
-
3 jajka (150 g), rozmiar M
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 żółtko
Farsz
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
-
3 liście szałwii, świeże (opcjonalnie)
-
40 g orzechów laskowych
-
30 g masła
-
130 - 150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
-
150 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
70 g sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos
-
50 g masła
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Ravioli
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
woda do gotowania ravioli
-
sól do gotowania ravioli
-
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej na 1 cm paski
-
oliwa z oliwek do podsmażenia szynki szwarcwaldzkiej
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1 godz. 30 min
Tofu w stylu japońskim, sos dyniowy, spiralizowane frytki
1 godz.
Ciasto na pizzę na zakwasie
19 godz. 15 min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Korma z pieczonymi warzywami, ryżem i marynowaną cebulą; Chlebki naan z oliwą czosnkową
2 godz.
Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 50 min
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1 godz. 20 min
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
1 godz. 30 min
Pizza bianca z długodojrzewającą szynką i pomidorkami
1 godz. 30 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 godz. 20 min
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2 godz. 20 min