Ravioli z pokrzywą i ricottą

Ravioli z pokrzywą i ricottą

4.8 4 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na kawałki
    40 g
Ciasto
  • mąki pszennej
    300 g
  • jajka (150 g), rozmiar M
    3
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • żółtko
    1
Farsz
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • liści tymianku, świeżych
    1 łyżeczka
    ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • liście szałwii, świeże (opcjonalnie)
    3
  • orzechów laskowych
    40 g
  • masła
    30 g
  • liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
    130 - 150 g
  • sera ricotta podzielonego na kawałki
    150 g
  • sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
    70 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Sos
  • masła
    50 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    2 łyżki
Ravioli
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • woda do gotowania ravioli
  • sól do gotowania ravioli
  • szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej na 1 cm paski
    4 plastry
  • oliwa z oliwek do podsmażenia szynki szwarcwaldzkiej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 855.2 kcal / 3580.8 kJ
Białko 35.8 g
Tłuszcz 53.2 g
Węglowodany 60.9 g
Błonnik 3.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...