
Urządzenia i Akcesoria
Przystawka dla 4 osób: Quiche z serem i gruszką; Koktajl z krewetek; Poncz z Prosecco
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Quiche z serem i gruszką
-
mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia150 g
-
masła zimnego, pokrojonego na kawałki75 g
-
wody schłodzonej50 g
-
soli plus 2-3 szczypty soli½ łyżeczki
-
cebuli przekrojonej na pół120 g
-
oleju20 g
-
sera brie pokrojonego na kawałki200 g
-
jajka2
-
serka kremowego podzielonego na kawałki200 g
-
kostek boczku (opcjonalnie)150 g
-
gałki muszkatołowej, mielonej2 - 3 szczypty
-
pieprzu czarnego, mielonego2 - 3 szczypty
-
gruszka bez gniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki, następnie w 2 mm plastry1
Koktajl z krewetek
-
wody600 g
-
krewetek, surowych, obranych małych lub średnich400 g
-
soli plus dodatkowa ilość do oprószenia1 szczypta
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia1 szczypta
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 - 6 gałązek
-
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki½ - 1
-
czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki60 g
-
soku pomidorowego300 g
-
ogórka pokrojonego na kawałki120 g
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki80 g
Poncz z Prosecco i podanie
-
rozmarynu, świeżego tylko liście1 gałązka
-
cukru10 g
-
truskawek, mrożonych (patrz wskazówka)300 g
-
wina musującego, typu Prosecco750 - 800 g
-
lemoniady (patrz wskazówka)300 g
-
cytryny1 plaster
-
awokado dojrzałe, pokrojone w 1 cm kostkę1
-
natka pietruszki, świeża do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1124 kcal /
4702.6 kJ
Białko
37.4 g
Tłuszcz
62.6 g
Węglowodany
72.2 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
30.5 g
Sód
1518.5 mg