![Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9848ae33acf44281551ac1c26efeb1a9/Derivates/a7f07302079e245b4d3a51c201d9f570ec54abdc.jpg)
Wersje kompatybilne
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 - 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
-
30
g migdałów, ze skórką
lub 30 g orzechów laskowych - 40 g oleju, z zalewy z suszonych pomidorów
- 1500 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 100 g kaszy bulgur
- 1 - 2 ząbki czosnku
-
350 - 400
g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
lub 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki - 50 g czerwonej soczewicy, suszonej, o czasie gotowania 10-15 min
- ¾ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- ¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 jajka
- 1 opakowanie sera feta, pokrojonego w 1 cm kostkę
- ¼ opakowania liści szpinaku baby, świeżych (ok. 50 g)
- zioła, świeże, np. liście bazylii lub kolendry, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2407.5 kJ / 575 kcal
- Białko
- 28.5 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 1572 mg
Alternatywne przepisy
Omlet z cukinią, łososiem i pomidorkami; Ziołowy sos z sera pleśniowego
45min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 Std. 30 Min
Bliskowschodni brunch
1 Std. 20 Min
Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z wegańskim gulaszem
1sa 5 dk
Ratatouille z ryżem; Gruszki z czekoladą
45min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55min
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35 Min
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1 Std. 40 Min
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45min
Lasagne z warzywami
1h 25min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1sa 5 dk
Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie
40min