Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą

Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą

4.8 71 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
    80 - 100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • migdałów, ze skórką
    30 g
    30 g orzechów laskowych
  • oleju z zalewy z suszonych pomidorów
    40 g
  • wody
    1500 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • kaszy bulgur
    100 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
    350 - 400 g
    350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • czerwonej soczewicy, suszonej o czasie gotowania 10-15 min
    50 g
  • kolendry, mielonej (opcjonalnie)
    ¾ - 1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ¼ - ¾ łyżeczki
  • chili, mielonego (opcjonalnie)
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • jajka
    4
  • sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
    1 opakowanie
  • liści szpinaku baby, świeżych (ok. 50 g)
    ¼ opakowania
  • zioła, świeże np. liście bazylii lub kolendry, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 575 kcal / 2407.5 kJ
Białko 28.5 g
Tłuszcz 34 g
Węglowodany 42 g
Błonnik 9 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 1572 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...