
Wersje kompatybilne
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 - 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
-
30
g migdałów, ze skórką
lub 30 g orzechów laskowych - 40 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- 1500 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 100 g kaszy bulgur
- 1 - 2 ząbki czosnku
-
350 - 400
g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
lub 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki - 50 g czerwonej soczewicy, suszonej o czasie gotowania 10-15 min
- ¾ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- ¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 jajka
- 1 opakowanie sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- ¼ opakowania liści szpinaku baby, świeżych (ok. 50 g)
- zioła, świeże np. liście bazylii lub kolendry, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 575 kcal / 2407.5 kJ
- Białko
- 28.5 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Węglowodany
- 42 g
- Błonnik
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Sód
- 1572 mg