
Urządzenia i Akcesoria
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
suszonych pomidorów, w oleju odsączonych80 - 100 g
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
migdałów, ze skórką30 g
-
oleju z zalewy z suszonych pomidorów40 g
-
wody1500 g
-
soli1 ½ łyżeczki
-
kaszy bulgur100 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki350 - 400 g
-
czerwonej soczewicy, suszonej o czasie gotowania 10-15 min50 g
-
kolendry, mielonej (opcjonalnie)¾ - 1 łyżeczka
-
kminu rzymskiego, mielonego¼ - ¾ łyżeczki
-
chili, mielonego (opcjonalnie)¼ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
jajka4
-
sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę1 opakowanie
-
liści szpinaku baby, świeżych (ok. 50 g)¼ opakowania
-
zioła, świeże np. liście bazylii lub kolendry, do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
575 kcal /
2407.5 kJ
Białko
28.5 g
Tłuszcz
34 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
9 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Sód
1572 mg