Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

4.6 113 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Pieczona ciecierzyca i chlebki pita
  • ząbki czosnku
    2
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżka
  • kolendry, mielonej
    1 łyżka
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
    ½ łyżeczki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • ziela angielskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
    60 g
  • białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej (1 puszka)
    280 g
  • czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm plastry
    180 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokojonej w 1 cm paski
    180 g
  • chlebki pita pełnoziarniste, pokrojone w ćwiartki
    2
Sałatka
  • czerwonej kapusty poszatkowanej
    150 g
  • czerwonego octu winnego
    20 g
    20 g octu balsamicznego
  • czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm plastry
    60 g
  • sumaku
    2 łyżeczki
  • żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
    100 g
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    50 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • mieszanki młodych sałat
    50 g
  • ogórki długie
    2
  • granat tylko pestki
    1
  • mięty, świeżej tylko liście, porwane na kawałki
    2 gałązki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście porwane na kawałki
    2 gałązki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 536 kcal / 2243.6 kJ
Białko 13 g
Tłuszcz 30 g
Węglowodany 63 g
Błonnik 14.7 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Sód 1283 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...