
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczona ciecierzyca i chlebki pita
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżka kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka ziela angielskiego, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 280 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej (1 puszka)
- 180 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm plastry
- 180 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokojonej w 1 cm paski
- 2 chlebki pita pełnoziarniste, pokrojone w ćwiartki
Sałatka
- 150 g czerwonej kapusty poszatkowanej
-
20
g czerwonego octu winnego
lub 20 g octu balsamicznego - 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm plastry
- 2 łyżeczki sumaku
- 100 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
- 40 g oliwy z oliwek
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- 50 g mieszanki młodych sałat
- 2 ogórki długie
- 1 granat tylko pestki
- 2 gałązki mięty, świeżej tylko liście, porwane na kawałki
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście porwane na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 536 kcal / 2243.6 kJ
- Białko
- 13 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Węglowodany
- 63 g
- Błonnik
- 14.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Sód
- 1283 mg