Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem
TM6 TM5

Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem

4.3 (239 ocen)

Składniki

  • 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 3 szczypty soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 160 g makaronu, suchego, typu spaghetti, pełnoziarnistego
  • 150 - 200 g pora, pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 9 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
  • 10 g oleju słonecznikowego
  • 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 10 g miodu
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g sosu sojowego
  • 5 g musztardy
  • 500 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oleju sezamowego, prażonego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2903.3 kJ / 693.9 kcal
Białko
34.1 g
Węglowodany
82.9 g
Tłuszcz
25.2 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Błonnik
5.9 g
Sód
750.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy