Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem

Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem

4.3 294 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje

Składniki

  • 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 3 szczypty soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 160 g makaronu, suchego, typu spaghetti pełnoziarnistego
  • 150 - 200 g pora pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 9 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
  • 10 g oleju słonecznikowego
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 10 g miodu
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g sosu sojowego
  • 5 g musztardy
  • 500 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oleju sezamowego, prażonego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 750.6 mg
Białko 34.1 g
Kalorie 2903.3 kJ / 693.9 kcal
Tłuszcz 25.2 g
Błonnik 5.9 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Węglowodany 82.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...