Urządzenia i Akcesoria
Szarpany indyk pod pierzynką z batatów
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji
Składniki
-
800 g batatów pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
40 g oleju rzepakowego
-
300 g liści szpinaku baby, świeżych (patrz wskazówka)
-
1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
180 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
500 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 3 cm kawałki
-
100 g kostek boczku (ok. 1 cm)
-
240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
20 g octu balsamicznego
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
30 g mąki pszennej
-
30 g masła
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
357.7 mg
Białko
26 g
Kalorie
1946.2 kJ /
464.8 kcal
Tłuszcz
16.3 g
Błonnik
10.9 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Węglowodany
54.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem
1 godz. 10 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1 godz. 40 min
Indyk w kruchym cieście
1 godz. 30 min
Rolada z kurczaka z karmelizowanymi ziemniakami
1 godz. 40 min
Meksykańska tostada z wołowiną
1 godz.
Pizza na spodzie z batatów
1 godz. 5 min
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1 godz. 15 min
Kurczak cajun i purée z batatów
25 min
Klopsiki w sosie z batatów i mleka kokosowego
1 godz. 5 min
Dyniowa zapiekanka z gnocchi i wołowiną
1 godz.
Placki porowe z mięsnym farszem
1 godz.
Pulpety indycze nadziewane mozzarellą
40 min