
Urządzenia i Akcesoria
Spaghetti Bolognese
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
5 porcji
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki100 g
-
makaronu, suchego, typu spaghetti500 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki100 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki100 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
kostek boczku100 g
-
oliwy z oliwek50 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki400 g
-
woda do gotowania makaronu
-
soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu1 łyżeczka
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
koncentratu pomidorowego100 g
-
czerwonego wina, wytrawnego50 g
-
liść laurowy, suszony1
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
cukru½ - 1 łyżeczka
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
850.1 kcal /
3556.8 kJ
Białko
38.4 g
Tłuszcz
38.8 g
Węglowodany
85.8 g
Błonnik
5.9 g
Tłuszcz nasycony
12.6 g
Sód
991.3 mg