
Urządzenia i Akcesoria
Spaghetti Bolognese
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
5 porcji
Składniki
-
100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
500 g makaronu, suchego, typu spaghetti
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
100 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g kostek boczku
-
50 g oliwy z oliwek
-
400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
woda do gotowania makaronu
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
100 g koncentratu pomidorowego
-
50 g czerwonego wina, wytrawnego
-
1 liść laurowy, suszony
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka cukru
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
850.1 kcal /
3556.8 kJ
Białko
38.4 g
Tłuszcz
38.8 g
Węglowodany
85.8 g
Błonnik
5.9 g
Tłuszcz nasycony
12.6 g
Sód
991.3 mg