![Spaghetti Bolognese Spaghetti Bolognese](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DE5D39CB-5530-490B-903D-B5BAEFB88A0F/Derivates/1621CA56-05FB-423A-BE17-1BE9025F2972.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
100
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 100 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 500 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g kostek boczku
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- woda, do gotowania makaronu
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 50 g czerwonego wina, wytrawnego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka cukru
- liście bazylii, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3556.8 kJ / 850.1 kcal
- Białko
- 38.4 g
- Węglowodany
- 85.8 g
- Tłuszcz
- 38.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Błonnik
- 5.9 g
- Sód
- 991.3 mg